sobota, 7 lipca 2012

Lazania wegetariańska

Włoska tradycja po mojemu !
Dawno nie było nic słonego dlatego dzisiejszą propozycją 
jest lazania z warzywami. 
Czas przygotowania to około 2 godziny.






1.Produkty:
- makaron do lazanii
- szpinak
- bakłażan
- pieczarki (pół kilo)
- garść brokułów
- serek Twój smak
- sok pomidorowy (Tymbark)
- oliwa
- 0,6 kg sera żółtego (Gouda)
- przyprawy (czosnek, oregano, bazylia, curry, kurkuma, vegeta, papryka czerwona i pieprz)





2.Farsze:

a) SZPINAK

Na patelnie wrzucamy szpinak i podsmażamy. Po czym wciskamy czosnek, przyprawiamy i dodajemy serek Twój smak.

b) BAKŁAŻAN

Bakłażana kroimy na cienie plasterki. W misce robimy marynatę z oliwy i przypraw, maczamy w niej plasterki bakłażana i podsmażamy na oliwie.

c) PIECZARKI + BROKUŁY

Pieczarki kroimy i podsmażamy z przyprawami na patelni. W między czasie gotujemy brokuły, a następnie mieszamy brokuły z pieczarkami i odstawiamy.




3.Sos:

Do garnka wlewamy sos pomidorowy (przyprawiamy czosnkiem, bazylią, oregano i vegetą) i zmniejszamy jego objętość dwukrotnie.



4. Przygotowanie:

Lekko obgotowany makaron (3 minuty we wrzątku) układamy na brytwance, na ta kładziemy jedną z warstw, polewamy sosem i nakładamy ser. Powtarzamy tą czynność trzy krotnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, 5 minut przed końcem nakładamy ostatnią warstwę sera.

5.Efekt końcowy:






Smacznego !

1 komentarz:

  1. wygląda smakowicie, może jutro spróbuję takie coś upichcić ;)

    OdpowiedzUsuń