niedziela, 27 maja 2012

Trufla

Ciasto z białą truflą, idealny na Dzień Matki
    Czas przygotowania to około 1 godzina.



1.Produkty:
- 4 białe czekolady (Milka)
- 2 jajka
- 250 gramów serka o gładkiej konsystencji (Turek waniliowy)
- 5 i pół łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 300 ml śmietanki 30%
- truskawki
- maliny





2.Ciasto:

Jajka z cukrem ubijamy przez około 10 minut. Gdy masa osiągnie puszystą konsystencję, dodajemy mąkę i wszystko mieszamy mikserem (na niskich obrotach). W między czasie topimy 50 gram czekolady. Ostudzoną czekoladę wlewamy do ciasta i mieszamy. Wszystko wlewamy na formę i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.




3.Masa:

Najpierw musimy zagotować w rondelku śmietankę, ciągle mieszając żeby nie przywarło do dna naczynia.
Lekko przestudzić i dodać kawałki czekolady, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kiedy już się tak stanie, zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Następnie dodajemy twarożek i dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto i na 8 godzin wstawiamy do lodówki (le najlepiej włożyć na całą noc).





4.Efekt końcowy:






1 komentarz: