niedziela, 29 kwietnia 2012

Czekoladowo-pomarańczowe cupcake

Witam !
Dziś nadszedł czas na dodanie nowego przepisu :)
 Czekoladowo-pomarańczowe cupcake z czekoladowym ganache. Czas przygotowania to około 60 minut. 

  1. Produkty:
  • 220 gram gorzkiej czekolady (Wedel)
  • 40 gram mlecznej czekolady (Wedel)
  • 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 90 gram miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 aromat pomarańczowy 


 2.Ciasto:
W niewielkim garnku podgrzewamy wodę, aby była gorąca. Kładziemy na nią  miseczkę z pokruszoną czekoladą (40 g mlecznej  i 20 g gorzkiej czekolady). Podgrzewać do momentu, kiedy czekolada się rozpuści  i wtedy wlewamy sok pomarańczowy. Mieszamy, aż czekolada i sok idealnie się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. W misce miksujemy miękkie masło, jajka i cukier na gładką i puszystą masę. Wlewamy czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia (masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia czekolady zacznie gęstnieć). Na koniec dodajemy drobno posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy na 175 °C na termoobieg. Formy na muffiny ( mogą być papierowe kubeczki ) wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.



3. Ganache:
Czekoladę (200 gram gorzkiej czekolady) siekamy i wsypujemy do miski, śmietankę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Następnie przelewamy ją do czekolady i dokładnie mieszamy (do uzyskania gładkiej masy). Dodajemy odrobinę aromatu pomarańczowego i wszystko odstawiamy aż będzie zimne (co jakiś czas mieszamy). Po schłodzeniu masę ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach.


 
 4.Efekt końcowy 









1 komentarz: