Witam !
Dziś nadszedł czas na dodanie nowego przepisu :)
Czekoladowo-pomarańczowe cupcake z czekoladowym ganache. Czas przygotowania to około 60 minut.
- Produkty:
- 220 gram gorzkiej czekolady (Wedel)
- 40 gram mlecznej czekolady (Wedel)
- 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 90 gram miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki posiekanych migdałów
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 aromat pomarańczowy
2.Ciasto:
W niewielkim garnku podgrzewamy wodę, aby była gorąca. Kładziemy na nią miseczkę z pokruszoną czekoladą (40 g mlecznej i 20 g gorzkiej czekolady). Podgrzewać do momentu, kiedy czekolada się rozpuści i wtedy wlewamy sok pomarańczowy. Mieszamy, aż czekolada i sok idealnie się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. W misce miksujemy miękkie masło, jajka i cukier na gładką i puszystą masę. Wlewamy czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia (masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia czekolady zacznie gęstnieć). Na koniec dodajemy drobno posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy na 175 °C na termoobieg. Formy na muffiny ( mogą być papierowe kubeczki ) wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.
3. Ganache:
Czekoladę (200 gram gorzkiej czekolady) siekamy i wsypujemy do miski, śmietankę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Następnie przelewamy ją do czekolady i dokładnie mieszamy (do uzyskania gładkiej masy). Dodajemy odrobinę aromatu pomarańczowego i wszystko odstawiamy aż będzie zimne (co jakiś czas mieszamy). Po schłodzeniu masę ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach.
4.Efekt końcowy
Wyszły wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńBrakuje tylko źródła przepisu ;-)