poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Cannelloni ze szpinakiem i mozzarella :)

Dzisiejszym przepisem który dodam będzie wegetariańskie Cannelloni. W moim przepisie zastosowałem szpinak, ale wy możecie go trochę zmienić na to co lubicie. Jednak przed tym spróbujcie mojego przepisu :) Czas przygotowania to około 50 minut
  POWODZENIA






1.Produkty:
  •  jedno opakowanie makaronu Cannelloni (Lubella)
  •  jedno opakowanie szpinaku (Hortex)
  •  jeden sok pomidorowy (Tymbark 100% z chilli i pieprzem)
  •  jedna kulka mozzarelli
  •  300 gram sera żółtego (Gouda)
  •  700 gram pieczarek
  •  2 pomidory
  •  6 ząbków czosnku
  •  serek do kanapek (Twój smak)
  •  oliwa (może być olej)
  •  przyprawy : oregano, bazylia, tymianek, majeranek, pieprz, vegeta, curry, kurkuma, gyros, papryka





2. Farsz:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak i go podsmażamy, po około 15 minutach wrzucamy utarte na tarce (grube oczka) pieczarki i wszystko razem podsmażamy (aż pieczarki dwukrotnie zmniejszą swoją objętość).
Wszystko przyprawiamy (łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka pieprzu, bazylii, oregano, gyrosa,  majeranku, papryki oraz vegety i soli do smaku). Następnie dodajemy pół opakowania serka i wyciskamy 3 ząbki czosnku (jeżeli nie macie wyciskacza zgniećcie czosnek boczną częścią noża i pokrujcie) a następnie wszystko razem wymieszajcie.

3.Sos:
Do garnka wlewamy 750 mililitrów soku pomidorowego, wciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy 2 pokrojone w kostkę pomidory. Mieszając dodajemy po łyżeczce bazylii oraz oregano. Sos odstawiamy na 10-15 minut na palniku aż zmniejszy swoją objętość. W międzyczasie na tarce ucieramy ser oraz kroimy mozzarelle na cienkie paski.




4.Makaron:
W międzyczasie gdy sos i farsz stygną podgotowujemy makaron (około 3 minuty). Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy (może być olej). Makaron wypełniamy farszem (najlepiej to robić rękami) i układamy jeden koło drugiego w naczyniu. Wszystko zalewamy sosem i posypujemy serem. Następnie przykrywamy naczynie (jeżeli zamiast naczynia użyjemy brytfanki możemy ją zakryć papierem do pieczenia, ewentualnie folią aluminiową) i odstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C (najpierw na 30 minut na termoobieg a następnie na 15 minut na opiekanie).




5.Efekt końcowy:






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz