czwartek, 10 maja 2012

Łosoś w cieście francuskim

Dzisiejszą propozycją jest
 łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim.
Idealnie sprawdza się jako przystawka :)
Czas przygotowania to około 40 minut.
Jeśli chcecie dodatkowe informację lub przepisy piszcie wlasnysmak@gmail.com





1.Składniki 
-400 gram filetu z łososia 
-1 ciasto francuskie 
-opakowanie szpinaku (Hortex)
-serek śmietankowy do kanapek (Twój smak) 
-czosnek 
-oliwa
-przyprawy :
vegeta, kebab, curry, kurkuma, pieprz, bazylia, papryka, przyprawa do ryb






2.Łosoś

Nagrzewamy patelnie z odrobiną oliwy. Łososia przyprawiamy (każdej przyprawy do smaku) i obsmażamy  (po 5 minut każdą stronę). Rybę ściągamy z patelni, odrywamy skórę i wkładamy na 12 minut do piekarnika nagrzanego na 175 stopni. Po ostudzeniu dzielimy go na 4 części.

3.Szpinak

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy szpinak. Po przysmażeniu dodajemy przyprawy (vegeta, czosnek, pieprz, papryka, kebab, curry, bazylia) i serek, wszystko mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 








4.Układanie warstw nadzienia

Na blasze wykładamy ciasto francuskie, łyżką nakładamy szpinak zostawiając wolne brzegi. Następnie kładziemy łososia wysmarowanego resztką serka i wszystko przykrywamy pozostałym szpinakiem. Brzegi  nakładamy na siebie i taką roladę odwracamy na druga stronę (górę można posypać sezamem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i pieczemy przez 15 minut aż ciasto podrośnie i się zrumieni.






5.Efekt końcowy









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz