piątek, 11 maja 2012

Rogaliki

Dzisiejszą słodką propozycją są rogaliki z dżemem.
Świetnie pasują do kawy lub herbaty.
 Przepis jest prosty ale czasochłonny :P
Czas przygotowania to około 2 godziny



1.Składniki:
-1 kilogram mąki
-50 gramów drożdży (pół opakowania)
-szklanka ciepłego(niezagotowanego) mleka
-3 jajka
-3/4 szklanki oleju
-słoik dżemu 
-10 łyżek cukru 
-cukier puder






2.Ciasto i formowanie

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem z dodatkiem 6 łyżek cukru. Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy zaczyn i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczyny dodajemy resztę z kilograma mąki, jajka, cukier, olej. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy ponownie na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je rękoma. Formujemy z niego kulę, którą dzielimy na 4 części. Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy. Ciasto dzielimy na trójkąty, a na każdy trójkąt nakładamy odrobinę dżemu, następnie zawijamy w rogaliki. Każdego rogalika smarujemy rozpuszczonym masłem. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.




3.Efekt końcowy























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz