poniedziałek, 25 czerwca 2012

Red Velvet

Amerykańska klasyka !
Pyszne czekoladowe babeczki
Red Velvet z kremem śmietankowym
to szybki, prosty przepis pochodzący z południa Ameryki




1.Składniki
Ciasto: 
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
2 duże jajka
pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka maślanki lub kefiru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Krem:                                                                           
100 gram masła 
12 łyżek cukru pudru
 łyżeczka wanilii
125 gram serka (philadelphia)

2.Babeczki

Miksujemy olej z cukrem , dodajemy jajka, wanilie i barwnik.Mieszamy aż wszystko się połączy po czym dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia  na przemian z maślanką. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

3.krem

Miksujemy masło aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce cukru pudru, na koniec dodajemy serek i wanilie po czym  dalej miksujemy. Masę schładzamy aż do momentu dekoracji.

4.Efekt końcowy












 

1 komentarz: