Włoska tradycja po mojemu !
Dawno nie było nic słonego dlatego dzisiejszą propozycją
jest lazania z warzywami.
Czas przygotowania to około 2 godziny.
1.Produkty:
- makaron do lazanii
- szpinak
- bakłażan
- pieczarki (pół kilo)
- garść brokułów
- serek Twój smak
- sok pomidorowy (Tymbark)
- oliwa
- 0,6 kg sera żółtego (Gouda)
- przyprawy (czosnek, oregano, bazylia, curry, kurkuma, vegeta, papryka czerwona i pieprz)

2.Farsze:
a) SZPINAK
Na patelnie wrzucamy szpinak i podsmażamy. Po czym wciskamy czosnek, przyprawiamy i dodajemy serek Twój smak.
b) BAKŁAŻAN
Bakłażana kroimy na cienie plasterki. W misce robimy marynatę z oliwy i przypraw, maczamy w niej plasterki bakłażana i podsmażamy na oliwie.
c) PIECZARKI + BROKUŁY
Pieczarki kroimy i podsmażamy z przyprawami na patelni. W między czasie gotujemy brokuły, a następnie mieszamy brokuły z pieczarkami i odstawiamy.

3.Sos:
Do garnka wlewamy sos pomidorowy (przyprawiamy czosnkiem, bazylią, oregano i vegetą) i zmniejszamy jego objętość dwukrotnie.

4. Przygotowanie:
Lekko obgotowany makaron (3 minuty we wrzątku) układamy na brytwance, na ta kładziemy jedną z warstw, polewamy sosem i nakładamy ser. Powtarzamy tą czynność trzy krotnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, 5 minut przed końcem nakładamy ostatnią warstwę sera.
5.Efekt końcowy:


Smacznego !
- makaron do lazanii
- szpinak
- bakłażan
- pieczarki (pół kilo)
- garść brokułów
- serek Twój smak
- sok pomidorowy (Tymbark)
- oliwa
- 0,6 kg sera żółtego (Gouda)
- przyprawy (czosnek, oregano, bazylia, curry, kurkuma, vegeta, papryka czerwona i pieprz)
2.Farsze:
a) SZPINAK
Na patelnie wrzucamy szpinak i podsmażamy. Po czym wciskamy czosnek, przyprawiamy i dodajemy serek Twój smak.
b) BAKŁAŻAN
Bakłażana kroimy na cienie plasterki. W misce robimy marynatę z oliwy i przypraw, maczamy w niej plasterki bakłażana i podsmażamy na oliwie.
c) PIECZARKI + BROKUŁY
Pieczarki kroimy i podsmażamy z przyprawami na patelni. W między czasie gotujemy brokuły, a następnie mieszamy brokuły z pieczarkami i odstawiamy.
3.Sos:
Do garnka wlewamy sos pomidorowy (przyprawiamy czosnkiem, bazylią, oregano i vegetą) i zmniejszamy jego objętość dwukrotnie.
4. Przygotowanie:
Lekko obgotowany makaron (3 minuty we wrzątku) układamy na brytwance, na ta kładziemy jedną z warstw, polewamy sosem i nakładamy ser. Powtarzamy tą czynność trzy krotnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, 5 minut przed końcem nakładamy ostatnią warstwę sera.
5.Efekt końcowy:
Smacznego !
wygląda smakowicie, może jutro spróbuję takie coś upichcić ;)
OdpowiedzUsuń