Dzisiejszym przepisem który dodam będzie wegetariańskie Cannelloni. W moim przepisie zastosowałem szpinak, ale wy możecie go trochę zmienić na to co lubicie. Jednak przed tym spróbujcie mojego przepisu :) Czas przygotowania to około 50 minut
POWODZENIA
1.Produkty:

2. Farsz:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak i go podsmażamy, po około 15 minutach wrzucamy utarte na tarce (grube oczka) pieczarki i wszystko razem podsmażamy (aż pieczarki dwukrotnie zmniejszą swoją objętość).
Wszystko przyprawiamy (łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka pieprzu, bazylii, oregano, gyrosa, majeranku, papryki oraz vegety i soli do smaku). Następnie dodajemy pół opakowania serka i wyciskamy 3 ząbki czosnku (jeżeli nie macie wyciskacza zgniećcie czosnek boczną częścią noża i pokrujcie) a następnie wszystko razem wymieszajcie.
3.Sos:
Do garnka wlewamy 750 mililitrów soku pomidorowego, wciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy 2 pokrojone w kostkę pomidory. Mieszając dodajemy po łyżeczce bazylii oraz oregano. Sos odstawiamy na 10-15 minut na palniku aż zmniejszy swoją objętość. W międzyczasie na tarce ucieramy ser oraz kroimy mozzarelle na cienkie paski.

4.Makaron:
W międzyczasie gdy sos i farsz stygną podgotowujemy makaron (około 3 minuty). Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy (może być olej). Makaron wypełniamy farszem (najlepiej to robić rękami) i układamy jeden koło drugiego w naczyniu. Wszystko zalewamy sosem i posypujemy serem. Następnie przykrywamy naczynie (jeżeli zamiast naczynia użyjemy brytfanki możemy ją zakryć papierem do pieczenia, ewentualnie folią aluminiową) i odstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C (najpierw na 30 minut na termoobieg a następnie na 15 minut na opiekanie).
1.Produkty:
- jedno opakowanie makaronu Cannelloni (Lubella)
- jedno opakowanie szpinaku (Hortex)
- jeden sok pomidorowy (Tymbark 100% z chilli i pieprzem)
- jedna kulka mozzarelli
- 300 gram sera żółtego (Gouda)
- 700 gram pieczarek
- 2 pomidory
- 6 ząbków czosnku
- serek do kanapek (Twój smak)
- oliwa (może być olej)
- przyprawy : oregano, bazylia, tymianek, majeranek, pieprz, vegeta, curry, kurkuma, gyros, papryka
2. Farsz:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak i go podsmażamy, po około 15 minutach wrzucamy utarte na tarce (grube oczka) pieczarki i wszystko razem podsmażamy (aż pieczarki dwukrotnie zmniejszą swoją objętość).
Wszystko przyprawiamy (łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka pieprzu, bazylii, oregano, gyrosa, majeranku, papryki oraz vegety i soli do smaku). Następnie dodajemy pół opakowania serka i wyciskamy 3 ząbki czosnku (jeżeli nie macie wyciskacza zgniećcie czosnek boczną częścią noża i pokrujcie) a następnie wszystko razem wymieszajcie.
3.Sos:
Do garnka wlewamy 750 mililitrów soku pomidorowego, wciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy 2 pokrojone w kostkę pomidory. Mieszając dodajemy po łyżeczce bazylii oraz oregano. Sos odstawiamy na 10-15 minut na palniku aż zmniejszy swoją objętość. W międzyczasie na tarce ucieramy ser oraz kroimy mozzarelle na cienkie paski.
4.Makaron:
W międzyczasie gdy sos i farsz stygną podgotowujemy makaron (około 3 minuty). Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy (może być olej). Makaron wypełniamy farszem (najlepiej to robić rękami) i układamy jeden koło drugiego w naczyniu. Wszystko zalewamy sosem i posypujemy serem. Następnie przykrywamy naczynie (jeżeli zamiast naczynia użyjemy brytfanki możemy ją zakryć papierem do pieczenia, ewentualnie folią aluminiową) i odstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C (najpierw na 30 minut na termoobieg a następnie na 15 minut na opiekanie).
5.Efekt końcowy:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz