Dzisiejszą słodką propozycją jest tort z musem pomarańczowym. Przepis świetny na małe kameralne przyjęcie. Czas przygotowania to około 2,5 godziny ;))
1.Produkty:
CIASTO:
- 175 gram masła
- 175 gram cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- 200 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku to pieczenia
- 50 gram stopionej mlecznej czekolady
MUS:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 200 mililitrów soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
- 300 mililitrów śmietanki kremówki
- 1 pomarańcza
2.Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po kolei 4 jajka. Przesianą mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy. Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej masłem tortownicy przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
3.Mus:
Dwa żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na kogel mogel, po czym dolewamy sok pomarańczowy i wszystko delikatnie mieszamy. Dwie łyżeczki żelatyny wsypujemy do miski, zalewamy 3 łyżkami wody i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. W międzyczasie ubijamy śmietankę. Mieszając pomarańczową masę dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Do pomarańczowej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę mieszając delikatnie szpatułką. W osobne miejsce ubijamy na sztywno2 białka, które także stopniowo dodajemy do masy, mieszając. Masę na pół godziny odstawiamy do lodówki.
4.Przekładanie tortu:
Ciasto wyciągamy z tortownicy i przekrawamy na 2 części. Jedną część kładziemy na spód, zalewamy musem i przykrywamy drugą częścią. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
5.Przygotowanie plastrów pomarańczy:
Kroimy pomarańczę na cienkie plasterki. W rondelku zagotowujemy pół szklanki wody z jedną szklanką cukru. Gdy syrop zacznie wrzeć ściągamy go z ognia. Plastry pomarańczy zamaczamy w syropie i odkładamy na pergamin. Wkładamy do lodówki i co jakiś czas polewamy je odrobiną syropu.
6.Efekt końcowy:
SMACZNEGO !!!
Pyszota :D
OdpowiedzUsuńah ah ah jaka pychotka, najlepszy kucharz na swiecie, na dodatek moj <33333333
OdpowiedzUsuń